tirsdag 2. juni 2009

jakttrening og sportrening

De siste dagene har vært veeldig varme - både for meg og de firbeinte. Løsningen har vært å trene litt fotgåing og kast av dummier for Sol - og henting for Fie litt ut på kvelden. For n'te gang tror jeg nå at knallingen etterhvert er kontrollerbar... Sol løper kun ut 6-8 meter før hun stopper og returnerer til meg, da spretter hun inn i utgangsstilling i håp om å få gå etter dummien - men dengang ei, enten er det Fie som henter, eller så henter vi den sammen, eller jeg alene. Det virker i hvert fall som hun skjønner at dersom hun går før klarsignal er gitt, blir det i hvert fall ikke noe henting av noe som helst. Det har nok også hjulpet den strenge fotgåingen vi har bedrevet i endel dager nå. Men, jeg har også funnet ut at dersom hun er full av futt og energi er det lettere for henne å knalle - så da har jeg latt henne få ett par skikkelig lange innkallinger før vi begynner, da er det i hvert fall litt mindre futt - og også lettere for Sol å ikke knalle. Det er jo min oppgave å sørge for at hun lykkes - da er det mye tankevirksomhet for meg i hvert fall, og også forskjellige løsninger som må prøves.

Svømmingen til Sol er også blitt som den skal. Hun har sluttet med å "redde" dummien hver gang, jeg får den uten noen store problemer. Hun slipper den heller ikke med en gang hun kommer opp av vannet for å riste seg, hun løper noen meter og jeg får dummien ca. 10-15 meter fra vannkanten, noen ganger med risting andre ganger uten, så foreløpig stresser jeg ikke akkurat denne biten, jeg er veldig glad for å få dummien i hånd når hun tar meg igjen - da bytter vi. Jeg må jo innrømme at hva slags godis jeg har å tilby har vært avgjørende for om hun kommer rett til meg eller ikke. Da jeg fant ut det har alt blitt mye lettere - hva slags goddis?? lurer kanskje noen på - ikke lett å få tak for de fleste i hvert fall - elglever er nydelig - så da vet dere det.

For Fie's del har det blitt litt mindre henting av dummier nå i varmen, pelsen hennes er jo et eget kapittel. Hun bader og er tørr på ca. 20 minutter - Sol bruker innpå 2 timer på akkurat det samme. Jeg hadde ønsket at Sol arvet pelsen til Fie, men det har hun definitivt ikke gjort. All fottreningen til Sol har gjort at Fie har hatt mindre trening - men det gjør vel strengt tatt ikke så mye, annet enn at hun blir litt furt fordi Sol får mest oppmerksomhet i denne treningen.

Vi har også gått spor. På søndag gikk Sol spor så jeg ble helt rørt. Hun løste absolutt alle vanskeligheter perfekt, sporet var vel ikke lengre enn ca. 150 meter, nattgammelt, med avhopp på rettstrekke, avhopp i vinkel - begge ca. 3-4 meter lange og sårleie. Hun markerte blod underveis, sårleie ble markert, utredningen av avhoppene ble løst perfekt og tempoet var perfekt, samt at hun var skikkelig spornøye. Er det rart at mor ga seg ende over.

I går ble et lengre spor lagt, det var ca. 300-350 meter med de samme vanskelighetene. I dag fikk hun også meget sterk nordavind, sporet gikk over fjellrabber og i tørr furuskog i tillegg til de øvrige vanskelighetene. Bakken er også meget tørr etter nesten 1 uke uten nedbør og med ca. 25 grader + i skyggen i går. Det gikk faktisk like bra i dag!! Da konstaterer jeg at nå har hun virkelig skjønt hva jeg ønsker av henne - og hun gjør det akkurat som Fie gjør. Helt tydelig det er 4. generasjon med sporlinjer her. Så nå er det bare å øke på med lengden av spor, avhopp og liggetid - sakte men sikkert.

Fie har også gått sine spor - like bra som hun pleier, hun er en utrolig sporhund. Jeg ligger litt i trening nå - vi skal på prøve til lørdagen. Jeg har NM i spor litt i bakhodet, i år går det på Skarnes - da kan jeg jo melde meg på, ikke for langt å kjøre... For å delta i NM må hun ha 3 førstepremier oppnådd de siste 3 år, hvorav minst 1 av dem etter siste NM. Vi har klart disse kravene, vi har 2 førstepremier fra 2007, det ble ikke noen sporprøver i 2008 grunnet valpene, og vi gjorde det jo bra i Rakkestad for noen uker siden. Men, jeg håper jo på en reprise av Rakkestadprøven igjen - prøven til lørdagen går i Rakkestad den også, i Budalen - tror det er nabodalen til forrige sporprøve. Vi liker oss kjempegodt i områdene rundt Rakkestad begge to.

Ellers skjer det ikke så mye her; men Sol har endelig fått løpetid. Jeg har ventet på den en stund nå. Foreløpig lar hun seg ikke påvirke av den heldigvis, håper det fortsetter sånn.

Fie satte snuta bort på strømgjerdet til hestene for en ukes tid siden. Jeg ser nå hvor skummelt det er med strøm og hvor viktig det er med riktig bruk - for de som lurer på det. Fie fikk støt og det hun så var Strakur, nå forbinder hun hestene med strøm, dessverre. Men, jeg tror det gir seg etterhvert - Bare hun får vært med Lise og Strakur på noen ride/løpeturer igjen, vi må bare vente til båndtvangen nærmer seg sluttet. I disse dager ligger rådyrkalvene alene rundt om i skog og mark, samt på enger, så det er viktig å vite hva man gjør med hunder og trening av dem... det skal ikke mere til enn en hundesnute som er borti en rådyrkalv for at moren skal forlate den. Kan en sjekke terrenget før hunden sendes ut så gjør det!! Rådyrgeitene lar kalvene ligge alene mesteparten av døgnet de første 3 ukene av kalvens liv, mora er bare innom for å mate den og slikke den "ren" for lukt 3-4 ganger i døgnet, resten av tiden ligger kalven og trykker. Dette var dagens moralpreken for de som lurer på det.

Ingen kommentarer: