mandag 10. mai 2010

Kurshelg igjen

For 4. helg på rad er det kurs. Til en forandring er ikke jeg instruktør med VI dvs. Fie. Sol og jeg har vært på jaktkurs. Dette kurset hadde jeg stor forventning til, samt en god porsjon nysgjerrighet - det var en ungarsk instruktør, Oliver Kiraly, som kom til Norge for å ha en kurshelg. Han driver med jaktgolden, og konkurrerer med gode resultater og dømmer nedover i Europa.

Kurset var lagt opp med WT og A-prøver som mål. Kurset startet med en teoridel hvor Oliver fortalte om sine treningsprinsipper og hvordan han la opp treningen fra hunden var valp. Det var mye kjent stoff her, men en god ting kan ikke sies for ofte. Han brukte også de samme innlæringsmetodene som vi gjør, dvs. positiv behandling av hundene.

Når det gjaldt unghundene ble de instruert en og en, Oliver ville ikke legge presset som en linjetrening innebærer på disse hundene. Det var utrolig morsomt å lærerikt og sitte på sidelinja og se på de forskjelligen hundene. For unghundene begynte han på scratch - dvs. fotggåing og hvordan legge opp enkle klare treningsmomenter. Han la stor vekt på å lære hundene rette linjer, og det kom noen aha-opplevelser underveis. Vi har lett for å havne i blindgater når vi trener, dvs. gjøre det samme hele tiden. Oliver kom med kjempemorsomme øvelser med utallige variasjonsmuligheter, som han sa; det var kun vår fantasi som satte grenser. Sol var riktig flink på sine økter, vi har fått inn mye - men jaggu har vi et stykke igjen.

For de erfarne tok han for seg en og en hund første dag for å se nivået og hvor skoen trykket, og heldigvis viste Fie ham det, dvs. stopp på fløyte - næææhh hva er det da, når det ligger en markering der ute??? Etter 2 blås og en kauking fra meg stoppet hun, og gjorde som jeg ville - merkelig nok gjorde hun det resten av helgen også. Oliver ville se hvordan de taklet dirigering på kort og langt hold samt minnet deres. Han fortalte også hvordan vi skulle gå fram for å få manglene våre til å fungere igjen... så da er det opp til meg.

På søndag gikk vi en walk up først med drive som avslutning. Dette var tøft, mye mer action enn vi er vant til her. Det ble skutt og kastet markeringer samtidig som han skjøt ut torpedoen en meter foran linja på bakkenivå - gjett om ikke vi skvatt første gangen det føk en torpedo rett foran nesa på oss i 1 meters høyde.... og den gikk langt... den spratt bortover, det samme skjedde rett bak linja - og vi måtte følge med alt sammen hele tiden. Det var kjempegøy, Fie fungerte bra hele tiden og lot seg dirigere der hun skulle det. Det var stort press på hundene på linja absolutt hele tiden, så vi fikk virkelig kjørt oss alle sammen.

Driven ble lagt opp som jakt inne i skogen hvor vi ikke så en eneste dummy falle, så det var dirigeringer alle sammen til 3 områder i forskjellig avstand fra oss.

Etter 3 1/2 time var vi rimelig fornøyde alle sammen. Men, det var utrolig gøy å høre Olivers kommentarer til den enkelte hunds prestasjoner, hva som var bra og hva som kunne gjøres annerledes, samt hvordan dette ble bedømt nedover i Europa.

Han fortalte om prøvene i Tyskland, Østerike, Italia osv., hvor han har vært og både dømt og konkurrert. Det var morsomt å høre hvor forskjellig det er i de enkelte land.

Alt i alt, en utrolig fin helg med masse nye inntrykk og flotte øvelser vi kan jobbe videre med, og kommer Oliver tilbake går jeg gjerne flere kurs for ham.

Ingen kommentarer: